Drivere

Se ştie că un sistem de operare nu funcţionează corect fără instalarea driverelor (drivers) corespunzătoare componentelor calculatorului dumneavoastră. Eu m-am lovit destul de des de problema lor, mai ales la computere mai vechi la care nu mai existau CD-urile de instalare. Cum rezolv eu această problemă?

Primul pas: Încerc să aflu cât pot de mult despre calculator.

– Studiez carcasa, poate mai există vreo etichetă a producătorului pe care să găsesc seria computerului. Dacă există, caut pe internet pagina producătorului şi m-am rezolvat rapid (De obicei driverele sunt la categoria Support – Download & Drivers).

– Intru în BIOS (încerc să fac asta din experienţă apasând tastele DEL, F2, F1 sau F10 şi funcţionează în majoritatea cazurilor). În BIOS aflu cât pot de mult despre calculatorul respectiv, eventual caut seria lui, tipul placii de bază şi orice alt detaliu.

– Bootez de pe floppy sau CD-ROM in MS-DOS şi folosesc programul HWINFO, versiunea pentru MS-DOS. Cu acest soft aflu cam tot ce este necesar despre partea hardware a calculatorului.

– Dacă am posibilitatea sa bootez de pe CD, folosesc o versiune LIVE de windows cu HWINFO sau cu EVEREST (alt soft pentru detectarea componentelor hardware). Avantajul rulării programelor de windows este că voi avea un raport mult mai detaliat al componentelor computerului, la multe dintre ele cu legături către paginile de download drivere ale producătorilor.

Pasul 2: Descărcarea driverelor de pe internet. O parte din această operaţiune am scris-o la pasul 1. Daca am pagina producătorului computerului şi este vorba de un calculator în care nu s-au adăugat componente de-a valma, e simplu: Support – Download & Drivers. Dacă am ghinionul unui computer construit din bucăţi, fiecare de la alt producător, am ceva mai mult de muncă. Nu mă interesează pentru început decât driverele chipset ale plăcii de bază, pentru placa video, placa de reţea şi placa de sunet. Dacă acestea sunt instalate corect, se poate continua cu imprimanta, web-cam, scaner, placa TV sau alte componente şi periferice.

Încerc marea cu degetul pe moş Google, cuvintele de căutare fiind „downlaod drivers XP numele componentei„, asta presupunând ca vrem driverele pentru sistemul de operare Windows XP. Numele componentei caut sa fie cât mai precis, dacă acolo după serie apare scris un „B” îl trec şi eu. Evit o serie de pagini de la care cu greu poţi obţine ce vrei, de obicei cele afişate pe primele locuri în motoarele de căutare, evit paginile care îmi cer bani (asta e, sunt un tip sărac), dar nu evit forumurile care , indiferent de limba vorbită, pot oferi informaţii preţioase. Uitasem, niciodata nu instalez programe, plugin-uri sau alte bălării care se laudă că îmi aduc totul pe tavă. Daca nu reusesc să găsesc mare lucru, încerc pe softpedia, şi pe încă vreo 3-4 pagini mai vechi (ex. 1, 2, 3). În ultimă instanţă apelez si la trucuri. De exemplu dacă vreau drivere pentru 3com 3c905tx, încerc să „păcălesc” motorul de căutare scriindîn caseta pentru cuvinte cheie „Index of /” 3com. Google îmi va gasi paginile cu directoare fără fişierul index.html sau index.php şi poate am norocul să ajung la exact ce îmi trebuia.

aurel [dot] ro